Blockchain

Matjaž B. Jurič

Razvoj blockchain rešitev z uporabo javanskih mikrostoritev

Matjaž B. Jurič
UL FRI

Tehnologija blockchain postaja vse bolj pomemben gradnik poslovnih aplikacij in pomembno poenostavlja integracijo med poslovnimi partnerji.

V prispevku bomo po kratkem pregledu osnovnih konceptov tehnologije blockchain oz. veriženja podatkovnih blokov ter koncepta decentraliziranih aplikacij (dApps) zelo konkretno pregledali, kako lahko aplikacije, ki uporabljajo blockchain, razvijamo s pomočjo javanskih mikrostoritev. Pregledali bomo najpopularnejše knjižnice ter demonstrirali podporo za razvoj rešitev blockchain nad Etehreumom z ogrodjem KumuluzEE. Na praktičnem primeru bomo prikazali branje in pisanje v glavno knjigo, pripravo pametnih pogodb in njihovo upravljanje v javi ter še kopico drugih koristnih trikov. Na koncu se bomo dotaknili še decentraliziranega izvajanja APIjev in mikrostoritev.


Informacije o predavanju

Jezik / Language: SLO


O Avtorju

Predstojnik Laboratorija za integracijo informacijskih sistemov na UL FRI in mentor start-up podjetij. Je avtor 17 knjig, izdanih pri mednarodnih založbah ter več kot 600 drugih publikacij. Vodil je številne raziskovalne in aplikativne projekte, ponaša pa se tudi s prestižnimi nazivi Java Champion, IBM Champion in Oracle ACE Director.

Prejel je več mednarodnih nagrad, med drugim nagrado za najboljšo SOA knjigo (New York), nagrado za najboljši SOA projekt v telekomunikacijah (Las Vegas), nagrado Java Duke's Choice Award Winner (San Francisco) za najboljšo inovacijo v Javi, nagrado za najboljši znanstveni članek s področja storitev, nagrado za najboljšega raziskovalca po mnenju industrije in Zlato plaketo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega ustvarjanja.