Cloud

Robert Korošec

Oracle Cloud - novosti v letu 2018

Robert Korošec
Oracle Software d.o.o.

Oracle Cloud postaja SDDC (Software-Defined Data Center), kjer so osnovni gradniki standardizirane in hkrati elastične, dostopne od kjerkoli in hkrati varne, visoko razpoložljive storitve, katerih izvajanje se meri napram dogovoru o kvaliteti storitve (SLA).

Konec leta 2017 je Oracle prenovil omrežni nivo Oracle Cloud platforme, s virtualnimi mrežami, varnostmi pravili, Load Balancer in VPN koncentratorji, kar omogoča samostojno oblačno ali hibridno postavitev, z enim delom še vedno na lokaciji (On-Premise). Prav tako je prenovljen diskovni podsistem, ki bazira na bliskovnem (Flash) diskovnem podsistemu in omogoča izvajanje Linux, Windows ali Docker virtualnih okolij z zmogljivostjo milijon IOPS. To je vse lepo in prav, ampak vse našteto je še vedno samo osnovna infrastruktura, resnična dodana vrednost Oracle Cloud se nahaja na višjih programskih nivojih, na nivoju razvoja aplikacij, uporabi že narejenih Oracle oblačnih aplikacij, izvajanju poslovne analitike v oblaku, upravljanju podatkov v oblaku in iskanju informacij v podatkih z rudarjenjem podatkov oziroma uporabo podatkovne znanosti (Data Science). Za vse višje naštete nivoje prihaja maksimalna avtomatizacija storitve, brez (ali minimalno) upravljanja s strani uporabnikov, to pomeni brez instalacije, predvidljivimi nadgradnjami, z avtomastkim varnostnim kopiranjem (Backup), z avtomatskim merjenjem zmogljivosti delovanja in reševanje potencialnih težav z algoritmi strojnega učenja (Machine Learning). Temu Oracle reče avtonomno (Autonomous) izvajanje, prva takšna storitev je Autonomous Data Warehouse Cloud, avtonomno DWH okolje, ki temelji na Oracle Multitenant bazi podatkov in Oracle Exadata sistemu. V naslednjih mesecih pridejo še avtonomne verzije vseh ostalih Oracle cloud storitev.


Informacije o predavanju

Jezik / Language: SLO


O Avtorju

Robert Korošec je začel s verzijo Oracle 7.2 in je od 1999 je zaposlen v podjetju Oracle Software, kjer je delal kot svetovalec za Oracle baze podatkov in Oracle Exadata sisteme. V zadnjem času deluje na področju Oracle Cloud platforme, primarno na področju Laas in PaaS storitev za DWH, poslovno analitiko in BigData analizo podatkov.