Database

Sergej Rožman

RAID je mrtev, naj živi CEPH

Sergej Rožman
Abakus Plus d.o.o.

Že dolgo časa se kot glavni način zaščite podatkov pred okvarami podatkovnih nosilcev uporabljajo različne oblike RAID polj. Gre za genialno rešitev, katere blišč pa je s časom vseeno nekoliko zbledel.

RAID polja so preveč statična, slabo skalabilna, pogosto premalo zmogljiva, v času ogromnih diskov nudijo prešibko zaščito podatkov in so ponavadi centralizirana.

Zdaj je tu CEPH. CEPH je dinamičen, neskončno skalabilen, porazdeljen in popolnoma redundanten sistem za hrambo podatkov. Še najbolj spominja na Oracle ASM, le da je CEPH splošno uporaben, bolj zmogljiv in odportokoden. Vse mogoče lastnosti, ki jih danes nudijo le najnovejši in najbolj zmogljivi SAN sistemi, ponuja tudi CEPH in to brez omejitev in dragih dodatnih licenčnih pogojev.

V podjetju Abakus plus smo zaznali velik potencial, ki ga CEPH prinaša. CEPH uporabljamo ne le kot nadomestek dragih SAN sistemov, ampak tudi v samostojnih strežnikih in lastnih backup rešitvah.


Informacije o predavanju

Jezik / Language: SLO


O Avtorju

Sergej Rožman je diplomiral iz elektronike in magistriral iz telekomunikacij na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Glavna področja njegovega dela v podjetju Abakus so: Linux (od l. 1995), sistemi visoke razpoložljivosti (od l. 1990), Oracle podatkovne baze (od ver. 7.1.5), planiranje in proizvodnja strežnikov in SAN sistemov za shranjevanje podatkov.