Java & DevOps

Jan Meznarič in Matjaž B. Jurič

Napredni koncepti komunikacije: gRPC, GraphQL in pretočni dogodki

Jan Meznarič in Matjaž B. Jurič
UL FRI

S prehodom na arhitekturo mikrostoritev postaja vedno bolj pomembna komunikacija med (mikro)storitvami. Če je do sedaj veljalo, da storitve komunicirajo preko protokola REST, bomo v prispevku pregledali tri novejše koncepte komunikacije.

Najprej bomo spoznali protokol gRPC, ki je bil razvit namensko za komunikacijo v oblaku s strani Googla ter predstavili prednosti in slabosti. Nato bomo razložili delovanje in področja uporabe GraphQL, ki je nastal pod okriljem Facebooka, v zadnjem času pa pridobiva vse večji pomen tudi v poslovnih aplikacijah. Na koncu se bomo seznanili še s konceptom pretočnih dogodkov (event streaming) in spoznali platformo Apache Kafka ter pretočne dogodke primerjali s sporočilnimi sistemi. Vse tri koncepte bomo demonstrirali s primeri v živo in prikazali podporo za uporabo teh protokolov v ogrodju KumuluzEE.


Informacije o predavanju

Jezik / Language: SLO


O Avtorju

Matjaž B. Jurič

Predstojnik Laboratorija za integracijo informacijskih sistemov na UL FRI in mentor start-up podjetij. Je avtor 17 knjig, izdanih pri mednarodnih založbah ter več kot 600 drugih publikacij. Vodil je številne raziskovalne in aplikativne projekte, ponaša pa se tudi s prestižnimi nazivi Java Champion, IBM Champion in Oracle ACE Director.

Prejel je več mednarodnih nagrad, med drugim nagrado za najboljšo SOA knjigo (New York), nagrado za najboljši SOA projekt v telekomunikacijah (Las Vegas), nagrado Java Duke's Choice Award Winner (San Francisco) za najboljšo inovacijo v Javi, nagrado za najboljši znanstveni članek s področja storitev, nagrado za najboljšega raziskovalca po mnenju industrije in Zlato plaketo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega ustvarjanja.

Jan Meznarič

Jan Meznarič je asistent na UL FRI. Raziskovalno se ukvarja z mikrostoritvami in ostalimi koncepti cloud-native arhitekture, s poudarkom na centralni konfiguraciji, odkrivanju storitev, zbiranju metrik in odpornostjo na napake. Raziskovalno in aplikativno sodeluje pri večjem številu projektov in je aktivno udeležen pri razvoju odprtokodnega ogrodja za razvoj mikrostoritev KumuluzEE.